feedback geven in team

Wil jij mijn lampje zijn?

Bij het veranderen van gedrag is feedback heel belangrijk. 95% van ons gedrag is onbewust en ingesleten en voor je het weet doe je het weer zoals je het altijd al deed.

Hoe krachtig feedback kan zijn heb ik zelf weer ervaren toen ik een nieuwe elektrische tandenborstel ging gebruiken. Daar zit een lampje op wat gaat branden als ik te hard op mijn borstel druk. En dat lampje brandde bijna continu. Door de directe feedback leer ik al snel mijn poetsgedrag aan te passen. De eerste secondes blijven moeilijk. Poetsen doe ik zo onbewust dat ik vaak te fanatiek start. Dan maakt het knipperende lampje me bewust en duw ik minder hard. Ook leer ik dat er moeilijk bereikbare plekken zijn waar ik al snel in de fout ga. Wat experimenteren helpt me om ook daar de goede druk te geven aan mijn borstel.

Na een maand heel bewust mijn tanden poetsen merk ik dat het meer vanzelf gaat en als ik het even vergeet word ik door mijn lampje snel weer bij de les gehaald. Een heel krachtige manier om nieuw gedrag aan te leren.

Vorige week begeleidde ik een sessie met een team. Ze willen hun werk slimmer gaan organiseren en dat vraagt nieuw gedrag van allemaal. Tegelijk werken ze al jaren samen en vinden ze het moeilijk om elkaar feedback te geven. Ze weten wel hoe het zou moeten, maar zijn bang elkaar te kwetsen en voor gedoe in het team.

Als ik hen mijn voorbeeld van de tandenborstel vertel is het even stil. Dan zegt een van hen: “Misschien moeten we gewoon afspraken maken over hoe we elkaars lampje kunnen zijn.”

Wil jij ook dat jouw teamleden elkaar meer feedback gaan geven? Daar kan ik jou bij helpen. Bel me gerust!