draagvlak besluit

Draagvlak: hoe kom je tot een gedragen besluit?

In mijn rol als teamcoach en procesbegeleider ervaar ik hoe complex het is om met teams en groepen over een onderwerp van mening te verschillen en tot een gedragen besluit te komen. Hoe zorg je dat alle teamleden hun oprechte mening geven over een onderwerp? Dat niet steeds dezelfde mensen hun mond open doen en de rest pas bij het koffiezetapparaat vertelt waarom ze het een dom besluit vinden en het dus niet gaan doen.

Door de opleiding DeepDemocracy van HumanDimensions heb ik zelf weer doorvoeld hoe spannend het kan zijn om je mening te geven in groepen. Zeker als ik me nog niet veilig voel in de groep, er een aantal ‘stevige meningen’ worden geponeerd en ik een flinke discussie verwacht.

Ik vond het confronterend om te ervaren dat ik, die mijn coachees altijd voorhoud dat ze zich vooral moeten uitspreken, mijn mond hield en bij mezelf rationaliseerde dat het toch ‘nergens’ over ging. Dat is geen persoonlijk gevoel van mij, dat komt door de groepsdynamiek. En dat gebeurt iedereen die in een groep zit waarin je elkaar nog niet zo goed kent of waarin er iets gebeurd is waardoor het minder veilig voelt.

DeepDemocracy is een prachtige filosofie met concrete tools waardoor teams en groepen een respectvolle dialoog met elkaar durven voeren. Zo worden tegenstellingen en botsende meningen op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. In dialoog en in discussie. En kunnen ze tot inclusieve besluitvorming en duurzame verandering komen. Zeker geen short cut om even snel de neuzen een kant op te krijgen, maar een manier om de wijsheid van de hele groep te gebruiken om een beter en gedragen besluit te nemen.

Heb jij een team waarin de afwijkende meningen onder water verdwijnen en besluiten niet worden opgevolgd? Wellicht kan ik je helpen door het niet gevoerde gesprek te faciliteren. Geïnteresseerd? Neem contact met me op!