Kan de Nederlandse zorg zonder managers?

kan zorg zonder managers

Kan de Nederlandse zorg zonder managers?

Volgens veel zorginstellingen wel. Dus wordt de managementlaag weggesneden en de bezuiniging ingeboekt. En het team wordt zonder ondersteuning, goede hulpmiddelen en opleiding in het diepe gegooid.

Het effect? Hoog ziekteverzuim, onvervulbare vacatures en ontevreden klanten. Lees dit artikel van Jeffrey Stevens van Follow The Money.

Hoe wel?

De goede vraag is volgens mij: hoe kunnen we patiëntentevredenheid én de medewerkertevredenheid verhogen én de kosten verlagen. Dat los je niet simpel op door leidinggevenden te ontslaan en zelfsturing in te voeren binnen teams die daar ZELF niet om gevraagd hebben en (nog) niet de competenties hebben om goed te kunnen samenwerken.

Hoe wel? Door een zorgteam deze vraag te stellen. En ze te vragen om, binnen een duidelijk kader, samen uit te vinden hoe zij alle drie de doelen kunnen realiseren. Niet te lang over praten en denken, maar gewoon gaan doen en experimenteren. En ze bij deze zoektocht goed  ondersteunen met teamcoaching en de hulpmiddelen waar ze behoefte aan hebben. Geen snelle oplossing, maar wel een duurzame verbetering.

Geïnteresseerd in mijn aanpak? Neem contact op en maak een afspraak!