team laten swingen

3 tips om jouw team te laten swingen

Vorige week keek ik naar DWDD waar Han Bennink, jazzdrummer en beeldend kunstenaar, werd geëerd voor zijn 75e verjaardag. Dat gebeurde door een jamsessie waarin hij samenspeelde met andere legendarische toppers uit de Nederlandse jazzmuziek zoals Benjamin Herman en John Engels.

Wat een inspirerend voorbeeld voor samenwerken in teams! Het plezier, de energie, de creativiteit en het respect. En wat klinkt dat heerlijk swingend!

Zo wil iedereen toch samenwerken? Dus wat kan je eruit leren voor jouw team?

  1. Gezamenlijk doel en kader

Het enige wat ze vooraf wisten was het doel en binnen welke grenzen ze konden spelen. Verder was het aan hen samen om daarbinnen een feestje te maken. Creativiteit ontstaat juist door medewerkers duidelijkheid te geven over het ‘wat’ en de vrijheid te geven over ‘hoe’ ze het willen realiseren.

  1. Iedereen moet kunnen volgen en leiden

Leiden en volgen wisselt elkaar af. Iedere muzikant start met volgen van wat er op dat moment klinkt, ook al gaat iemand improviserend voor jou een totaal onbegrijpelijke kant op. Daarna krijg jij de ruimte om het over te nemen om jouw talent volop te laten schitteren. De basis voor volgen en leiden begint bij onderling vertrouwen. Door vertrouwen voorkom je dat mensen onderpresteren en/of haantjesgedrag vertonen.

  1. Fouten maken mag

Improviseren is als het begaan van ongebaande wegen. Dat geeft onzekerheid en je kan je niet vastklampen aan regeltjes en routines. Je kan alleen door te doen ervaren wat wel en niet werkt. Fouten maken en daarvan leren hoort daarbij. Daarbij is het belangrijk als de leider daarin de juiste toon zet en open deelt hoe hij /zij omgaat met zijn fouten.

Het filmpje zie je hier.

Wil jij je team ook laten swingen en wil je daar wel eens over praten maak een afspraak.